Çamlaraltı Mh. Hüseyin Yılmaz Cd. No:67 Pamukkale Üniversitesi Teknokent B-Blok G-04 Pamukkale / DENİZLİ

İskele Projesi

İskele Projesi

İskele Projesi İçin Doğru Adres Özçelik Proje
İskele sistemleri bir inşaat içerisinde farklı şekillerde yer alabilir. İskele ve iskele projesi denilince, akla ilk olarak Güvenlikli Dış Cephe İskele Sistemleri gelir. Dış cephe iskele sistemleri hemen hemen her şantiyede kullanılır. İskelelerin en yaygın kullanımı dış cephe iskelelerinden sonra kalıp altı iskelelerdir. Kalıp altı iskeleler şantiyelerdeki vinç kullanımının artması ile birlikte oldukça yaygın hale gelmiş ve şantiyenin ilerleme hızını artırmıştır. İskelelerin en yoğun kullanıldığı alanlar dış cephe iskelesi ve kalıp altı iskelelerdir. İskeleler bunun dışında iç mekanlarda ince işlerde kullanılan iş iskelesi olarak, genellikle metro şaftlarında yada derin inşaat kazılarında saha iniş merdiveni olarak, tavan uygulamalarında, asansör şaft ve galeri boşluklarında çalışma iskelesi olarak, bazı durumlarda mobil iskele olarak, endüstriyel yapılarda farklı geometrilerde iş ve çalışma iskelesi olarak daha da uzatılabilecek şekilde, çok farklı durumlarda kullanılmaktadır. Bu sebeple iskele ve iskele projesi denince sadece dış cephe iskelesi olarak düşünmek doğru değildir.

İskele Projesi Neden Gereklidir?

İş güvenliği tedbirlerinin sıklaşması ve Türk Standartları Enstitüsünün iskele firmalarını belgelendirmeye başlaması ile birlikte şantiye kurulacak olan iskele sistemlerinin iskele projesi ve hesapları uygulayıcı firmadan talep edilmeye başlanmıştır. İskele hesap ve iskele projelerinin yapılması ile ilgili bir bilinç oluşmaya devam etmektedir.
İskele hesap ve iskele projesinin yetkin ve bu konuda bilgili inşaat mühendislerince yapılmalıdır. İskele bileşenleri ön üretimli elemanlardır. Elemanlar fabrikasyon şekilde standart ölçülere göre üretilir. Bu iskelelerin kullanılacağı projelerin her biri farklı ölçülerde olacağı için uygun iskele projesinin hazırlanması aynı zamanda uygulama tecrübesine sahip mühendislerce yapılmalıdır. Bir iskele projesinin ve statik hesaplamasının yapılabilmesi için, projeyi yapacak mühendisin 2 ana konuda bilgi sahibi olması gereklidir. Bunlardan ilki kullanacak olduğu iskelenin bilgileri , ikincisi ise iskelenin kurulacak olduğu projenin bilgileridir. İskele bilgisi derken iskele bileşenlerini oluşturan elemanların her birinin çap, en, boy, et kalınlığı ve uzunluğu gibi ölçülerinin yanı sıra malzeme tipi, iskele bağlantı tipi gibi bilgilerin bilinmesi gereklidir. Proje bilgisi olarak ise iskelenin kurulacağı yerin planları, kesitleri ve görünüş projeleri bilinmelidir. İskele projesi hazırlanmadan önce tüm bu bilgiler mühendis tarafından istenmelidir.
Bir güvenli dış cephe iskelesi projesi yapılırken kullanılacak olan iskelenin tüm bileşenleri için kesiti boru olan elemanlarda çap ve et kalınlığı, dikdörtgen elemanlarda kesit en-boy ölçüsü ve et kalınlığı, kıvırma yada rollform olarak imal edilen elemanlarda kesit kıvırma-büküm ölçüleri ve sac et kalınlığı gibi değerler bilinmelidir. Bunun yanı sıra tüm elemanların üretim boyları ve malzeme kalitesi bilinmelidir.

İskele Projesinde, Güvenli dış cephe iskelesi genel olarak 2 tipte bulunmaktadır. Bunlar H tip (Çerçeve Tip) ve Flanşlı Tip olarak isimlendirilir. Hem H Tip iskelede hem de Flanşlı Tip iskelede benzer olacak şekilde, iskele sistemi, dikmeler, yataylar, korkuluklar, çaprazlar, tozluklar ve kalaslardan oluşmaktadır.

H tip iskelede ana taşıyıcı eleman çerçeve elemanıdır. Çerçeve eleman, 2 adet dikme ve 2 adet yatay eleman olmak üzere 4 ana elemandan oluşmaktadır. İskele firmalarınca genel olarak dikme elemanlarında boru profil tercih edilirken, alt ve üst yatay elemanlarda boru profil kullanıldığı gibi kutu profil ve kıvırma U profil tercih edilebilmektedir. Bu 4 ana eleman kaynak ile birbirine kaynaklanır ve tek parça olarak imal edilir. Çerçeveler birbirlerine korkuluk ve çapraz elemanlar ile bağlanır. Bu bağlantılar çerçeve üzerinde kaynaklı olan pimler vasıtası ile gerçekleşir. Kalaslar H çerçevelerin üst yatay bağlantılarına oturmaktadır.

Bu sebeple üst yatay bağlantılar genel olarak alt yatay bağlantılardan daha kalın profillerden oluşur. Alt yatay bağlantı ise bir alt kattaki üst yatay bağlantıya basan kalasları kilitleyerek çıkmasını engeller. Tozluklar ise genellikle üst yatay bağlantıya kaynaklı olan pime geçirildiği gibi dikme elemanlarına da tutturulabilmektedir. Flanşlı iskele sisteminde ana taşıyıcılar dikme elemanlarıdır. H tip in aksine bu sistemde hiçbir ana taşıyıcı eleman birbirine kaynaklı bağlı değildir. Dikmeler, yataylar, çaprazlar ayrı ayrı imal edilir. Bunların birbirine bağlantısı flanşlar vasıtası ile gerçekleşir. Her eleman birbirinden bağımsız olduğu için flanşlı tip iskeleler farklı geometrilerde yaygın olarak tercih edilmektedir. Düz cephe olan binalarda genel olarak H tip tercih edilirken, endüstriye tesislerde daha farklı geometrilere uygun olduğu için flanşlı iskele tercih edilir.

Kalıp altı iskele sistemlerinde de bağlantı tipine göre Masa Tip, Flanşlı Tip ve Cuplock Tip olmak üzere 3 ana grupta iskele sistemi yer almaktadır. Bunlardan en yaygın olarak kullanılanı dış cephe iskelelerindeki H Tip e benzeyen masa tip kalıp altı iskeledir. Bunda da yine aynı şekilde gerekli tüm iskele bileşen bilgileri bilinmeli buna ek olarak kalıbı tutacak olan mahya (H20) ve ızgara (H20 veya 10*10 kalas vb) elemanlarının kesitleri bunları sıklığı ve kalıp yüzeyinde kullanılan elemanın (plywood) bilgileri bilinmelidir.
Dış cephe iskelesinde iskelenin kurulacak olduğu projenin kat planlarına göre iskele yerleşimi yapılmalı ve tüm katlardaki çıkmalar dikkate alınmalıdır. Yerleşim yapıldıktan sonra bina yüksekliğine göre iskele yüksekliğine karar verilmelidir. Kalıp altı iskelelerde ise yine döşeme veya kirişin yerden yükseklik bilgisi gerekli olduğu gibi eğer döşeme ise döşeme kalınlığı kiriş ise kiriş en ve yüksekliği bilgilerinin beton yükünün hesaplanması adına bilinmesi gereklidir. İskele elemanlarının kendilerinden kaynaklanan ölü yükler genellikle kullanılan mühendislik yazılımları tarafından otomatik olarak hesaplara dahil edilmektedir. Bahsedilen bu yüklerin tümü düşey yükler ile alakalı olup iskele sistemlerine birde rüzgâr yükü etkimektedir. Düşey yüklerin olduğu gibi rüzgar yüklemesi de iskele sistemlerinde tasarımı belirleyici rol oynamaktadır. Özellikle dış cephe iskele sistemlerinde iskele yüksekliği arttıkça, projedeki kat yükseklikleri arttıkça, iskele sistemi üzerinde kaplama var ise rüzgar yükleri tasarımı belirleyici rol oynamaktadır. Ankraj sıklıkları projenin durumuna ve ankrajın çekme kapasitesine göre uygun şekilde belirlenmelidir. Tüm bu düşey ve yatay yük hesapları yapılırken TS EN 12810 ve TS EN 12811 yüklemelerinden faydalanılmalıdır.

İskele Projesi için iletişim adreslerimizden bizlere ulaşabilirsiniz. İskele projeleriniz uzman kadromuz tarafından projelendirilip sizlere en kısa zamanda teslim edilir.

Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz:
Sizlere Nasıl Yardımcı Olabiliriz?